Anadolu Rüyası

DüğünDüğün - 2018

5
Şehir
21
Yaş Ortalaması
200
Gönüllü
1500
Seyirci
8.5
Ay Proje Süresi

Bu Toprakların Düğününü Kutluyoruz

2015 yılında hayat bulan Türkiye’nin kültür projesi Anadolu Rüyası, 2018 yılında izleyicisi ile muhteşem bir Düğün’de buluştu. Yola çıktığımız günden bu yana Anadolu’nun geleneksel dokusuna ve yapısına uygun şekilde gösteriler ortaya koymaya çalışan ekibimiz, bu yılda da alışılagelmişin dışında ve geleneksel değerlerimize sadık kalarak özel bir temayı hayata geçirdi.

90 dansçı, 40 müzisyen ve 20 sahne arkası ekiple birlikte Balkan, Karadeniz ve Ege kültürlerini gözler önüne sergilediğimiz gösterimiz İstanbul Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Bale Gösteri Merkezinde gerçekleşti.

Her Bölgenin Düğünü Gözler Önünde

Düğün temamız ile esas amacımız; Anadolu’daki düğün geleneklerini sergilemenin yanı sıra esasen Balkan, Karadeniz ve Ege’de düğün tadında geçen geleneksel gün ve örf-adetleri gözler önüne sermekti. Yıllardır düğün dediğimizde sadece gelin, damat, damat tıraşı vs. gibi klasik geleneklerimiz gözler önüne serildi. Ancak tarihinde eşsiz medeniyetleri barındıran bu özel toprakların düğün adetleri ve gerçekte düğün olmasada o bölgeler için düğünden farksız şekilde kutlanan özel anlarını gözler önüne sermek istedik.

Bu amaç doğrultusunda Düğün gösterimiz 3 bölümden oluştu. İlk bölümde Hızır Eli ile Üsküp bölgesinin geleneksel yapısına dokunduk. Hıdırellez gibi önemli bir düğün gününde bölgede ne gibi geleneksel adetler sergileniyor bunları gözler önüne serdik. Ege yöresinde yapılacak olan düğün için davet alan Üsküp’lü Suzan, Ege’ye gitmek için hazırlıklarını yaptı. Hıdırellez gecesi dualar edildi, evlerin temizliği yapıldı, Hızır gelecek diye tüm camlar ve kapılar açık uyundu… Sonunda Ege için hediye bohçaları hazırlandı ve yola koyuldular.

İkinci bölümde ise düğün için davet alan Karadeniz halkı Üçlü Yol Havası bölümü ile hazırlıklarını yaptılar. Karadeniz’de Mayıs yedilisi olarak bilinen özel toplanma anında Trabzon’dan, Giresun’dan ve Ordu’dan yola çıkan grupları Otçu Göçü ile yaylada buluştular. Bu buluşma sırasında yola düşen gruplar saç ayaktan geçtiler, ineklerini süsleyen Trabzonlular derelerde hayvanlarını yıkadılar.

Gösterinin son kısmı olan Gelinin Baş Bağı bölümünde Ege’de düğün hazırlıkları başladı. Karadeniz’den ve Balkanlar’dan yola çıkan konuklar Ege’ye yaklaşırlarken Ege için kutsal bir ritüel olan gelin başı özenle hazırlandı. Gelin kız annesi ve babası ile helalleşti. Damat, tıraşını oldu, geleneksel orta oyunlar sergilendi ve misafirler Ege’de buluştular. Aslında Anadolu’nun ve Balkanların buluşması niteliğinde olan düğün büyük bir coşku ile sona erdi.

Yardıma mı İhtiyacınız Var?